• Drie maanden in beeld

  2018 hebben we afgerond  met een nieuw dak op de boerderij.
  Na drie jaar hier te wonen is het zover, een heus dak boven ons hoofd!
  Bijna drie maanden werk.

  Hieronder het proces in beeld:

 • Hoe het was.....

  Foto’s van hoe wij het hier aantroffen. De noodvoorzieningen om het water buiten te houden, zowel zeilen aan de buitenkant als opvang aan de binnenkant. Gelukkig konden we het zo drie jaar lang min of meer droog houden, al waaide de wind op zolder om je oren.
   

 • De voorbereiding

  In augustus is Cees begonnen om al het binnenwerk van het dak te slopen en af te voeren. Laag na laag ouwe meuk met daartussen veel vuil, een waar transformatieproces. Vreselijk werk om al het ouwe vuil weg te halen. Heerlijk de ruimte die daarvoor in de plaats kwam.

 • Het grote sloopwerk

  Op 2 oktober kwamen de rietdekkers. Als eerste de nokvorst er af en toe het grootste deel van het riet. Twee vrachtwagens vol geladen. Dat werd afgevoerd naar een potstal waar de koeien twee maanden op konden vertoeven, om vervolgens als mest op het land uitgestrooid te worden.

 • Het afbreken en opbouwen van de sporenkap

  Het afbreken van de sporenkap was een zeer zorgvuldig proces en niet ongevaarlijk werk, want zoals de meeste van jullie weten was het dak zo gaar en lek als een mandje, het hout zo gaar als boter. Veel, heel veel oud verrot hout een flinke container vol. Het meeste daarvan werd opgehaald door een kennis die zijn verwarmingsketel er mee stookt.
  Tijdens de sloop begon de opbouw van de nieuwe kap. Zo werd deel voor deel vervangen.

 • Cees, de isolatie en de pannen....

  Op 12 november begon Cees met het leggen van de isolatie, de voorbereiding voordat de rietdekkers weer konden komen. Legde de ramen in en maakte een deel van het pannendak, inclusief een nieuwe schoorsteen.

 • Koos, Hans en het riet

  Op 12 november kwamen de rietdekkers voor het nobele werk; het leggen van een traditioneel rieten dak. Een prachtig stuk hand- en vakwerk. De vrijdag voor Kerst waren zij klaar.

 • En hij zag dat het goed was....

  Koos Molenaar is een telg uit een lange traditie rietdekkers; die al generaties wonen en werken op Wieringen. Koos levert samen met Hans  indrukwekkend vakwerk; prachtig om te zien en om van te leren.
  De oude Wieringer stolp staat er weer prachtig bij; en binnen voelt het warm en beschermd.
  De dag nadat de rietdekkers klaar waren heeft het de gehele dag geregend…. Zo werd het dak gezegend! En nu de eerste sneeuw.